DesignerPages Media
Categories: SpacesArchitecture | BuzzExhibits | SpacesInteriors | SpacesPublic

Imperial War Museum’s First World War Galleries Open in London

As part of the commemoration of the centenary of the First World War, Foster + Partners' new galleries have been unveiled today at the Imperial War Museum. These new public spaces, centred on a new atrium, represent the first phase of a long-term redevelopment project, which will improve access and circulation through the museum, open interiors to daylight and views, and create new connections with the surrounding park.

The heart of the building is a new atrium, which provides a dramatic space in which to view the largest objects from the museum’s collection. The Harrier jet, Spitfire, V2 rocket and other iconic objects are suspended to correspond with the gallery displays on each of the floors. Viewed from the upper levels, aircraft are framed by a series of large-scale concrete fins. These fins line the atrium and widen as they rise to provide structural support for the aircraft, extended gallery floors, and barrel vaulted roof. Terraces between the fins open up visual connections vertically and across central space, and a new gallery floor suspended beneath the dome of the roof protects the exhibits from direct sunlight.

The galleries have been completely reconfigured, with a new chronological arrangement designed to be more intuitive. The new First World War Galleries, with interiors by Casson Mann, are located at ground level, and the top floor of the building will eventually be dedicated to current conflicts. Vertical circulation has also been redesigned to make the connections between floors more visible. A new cantilevered stair forms the backdrop to the atrium.

The café and shop have been relocated to the new, lower entrance level at ground floor. The previously sealed ground floor windows along the western façade have been opened up to allow views into the museum, as well as views of the park from the atrium. The café can now be used outside of the Museum’s opening hours, and its seating extends into the park to create an open air dining area.

The floor of the atrium has been lowered to park level, in anticipation of a future phase of development, in which the approach to the building will be scooped out to create a single, accessible entrance for all below the existing portico stair. The current entrance staircase is temporary and will be removed when the new approach sequence is complete. The planned oval forecourt will create a public plaza, visually balance the historic building and emphasising the Imperial War Museum as a contemporary institution, while retaining the integrity of the existing structure.

“Our project for the Imperial War Museum makes an important contribution to our ongoing work in historic buildings," said Spencer de Grey, head of design at Foster + Partners. "We have peeled away some of the recent additions to celebrate and restore the historic architecture, opening the building up to the park and revealing the gallery levels inside an impressive new hall.”

 
Posted July 21st, 2014 by Jackie Austin


Promo Video

Sponsors

Latest from 3rings

Iceland Bench by Segis

Mimicking the icy crags of glaciers found througho...

Hello by Haworth

Compact and mobile, the Hello chair by CSD Studio ...

The Many Faces of Studio Shed

Colorado-based Studio Shed provides backyard addit...

The Lightning Archives of Studio Job by Slamp

The Slamp Tube is back after a quarter of a centur...

Litze Bath Collection by Brizo

“Art meets craft” in the Litze Bath Collection...

Contribute

Do you have news you would like to share with us?
Submit to Otto.