DesignerPages Media
Categories: Buzz | OriginalsProjects

Hoover Pavilion Renovation by Tom Eliot Fisch

The refurbishment of the Hoover Pavilion building in Stanford California by architect Tom Eliot Fisch, has included a complete restoration of the buidling's Art Deco style exterior and an adaption of the interior to accommodate state-of-the-art medical clinics and offices.

Hoover_5

The Hoover Pavilion first opened as Palo Alto Hospital in 1931 and was expanded in 1939. In accordance with the principles that Florence Nightingale developed to control infection, the 85,000-square-foot building was broken into small wards, each with its own support facilities to minimize contagion.

Hoover_8

Stanford University operated the hospital for the city until taking over ownership in 1959, renaming it Hoover Pavilion and converting it to house medical office. The space features ziggurat massing with four-story wings and five- and six-story towers.

Hoover_18

Although the project was made easier by the fact that most of the historic interior had already been gutted as part of prior renovations, the designers still had to contend with the original design's small and narrow dimensions and inflexible concrete structure.

Hoover_20

To improve circulation through the building, the design team eliminated the central corridor. Instead, the design team installed wider corridors on the side of the building that can also be used as a waiting areas. In addition, triple height windows allow light to flood in.

Hoover_7

The standard medical module’s sequence of waiting area was also modified with a new check-in station, diagnostic and treatment areas, and physician offices. The waiting rooms were compressed in size, with benches added to the hallway for supplemental seating, and the physician offices remain on the same floor but are no longer embedded within the clinic.

Hoover_15

Due to Stanford University Medical Center’s state-of-the-art scheduling system, the building did not need to devote as much space to waiting areas as is typical, and the café, library, and lobby provide additional spaces to wait.

Hoover_12

Decorative features include motifs on interior walls that mimic patterns found on the historic Art Deco exterior, and varied materials that create a noninstitutional feel. Other original features such as the windows and iron finial have been restored or replicated.
Posted April 5th, 2013 by Editor


  • When will the building be ready for occupation by various medical offices located in other parts of Palo Alto?

Promo Video

Sponsors

Latest from 3rings

Pentatonic Takes Recycled to the Next Level

A revolutionary new concept in recycled and reclai...

Accord 15 Modular Signage by Apco

Accord 15 by Apco sets the standard when it comes ...

Axyl: Recycled Furniture from Benjamin Hubert

Axyl is a collection of recycled furniture created...

Beautiful New Pendants from Niche Modern’s Crystalline Collection

Open your eyes and let the literal and metaphoric ...

Naked Chair by Deadgood

Thanks to its “naked” frame, the Naked...

Contribute

Do you have news you would like to share with us?
Submit to Otto.